Asianajaja, asianajotoimisto, lakimies, lupalakimies, lakitoimisto… Mitä eri nimitykset tarkoittavat?
PsyJuridica Oy on lakiasiaintoimisto, jonka palveluksessa on juristeja ja psykologi. Asiakkaitamme oikeudessa edustavat juristit ovat luvan saaneita oikeudenkäyntiavustajia.
Lakimies ja juristi ovat yleiskielen sanoja ja eräänlaisia kattotermejä, jotka tarkoittavat ylemmän juridisen korkeakoulututkinnon suorittanutta henkilöä. Lupalakimiehellä (luvan saaneella oikeudenkäyntiavustajalla), asianajajalla ja julkisen oikeusavustajan virassa toimivalla henkilöllä on oikeus toimia oikeudenkäyntiasiamiehenä eli edustaa asiakasta oikeudessa. Asianajaja on nimike, jota voi käyttää vain Suomen Asianajajaliiton jäsen. Valtion oikeusaputoimistossa työskentelevän lakimiehen virkanimike on julkinen oikeusavustaja.
Nimikkeet menevät arkikielessä usein sekaisin, eikä tästä yleensä ole haittaa – lakiasiaintoimistot, oikeusaputoimistot ja asianajotoimistot ottavat samankaltaisia toimeksiantoja, noudattavat samanlaisia työtapoja sekä muutenkin palvelevat asiakkaitaan samalla tavoin, vaikkakin valtion oikeusapua voi saada vain tietyn tyyppisten asioiden hoitoon. Luvan saaneella oikeudenkäyntiavustajalla ja asianajajalla on molemmilla samanlaisia velvollisuuksia esimerkiksi salassapitovelvollisuuden suhteen. Hyvän tietoturvan noudattaminen on kaikkien asianajoa harjoittavien tahojen lakisääteinen velvollisuus.
PsyJuridicassa toimivat juristit eivät käytä itsestään nimikettä asianajaja vaikka he olisivatkin suorittaneet asianajajatutkinnon. Tämä johtuu siitä, että Suomen Asianajajaliittoon kuuluvissa toimistoissa ei voi harjoittaa muuta toimintaa kuin asianajoa. PsyJuridica on tiettävästi ensimmäinen lakiasiaintoimisto ainakin Euroopassa ja mahdollisesti koko maailmassa, joka tarjoaa oikeudellisten palveluiden lisäksi myös psykologisia palveluita. PsyJuridicassa on töissä myös muiden alojen asiantuntijoita, ja heidän osaamistaan hyödynnetään soveltuvin osin asiakkaiden hyväksi. PsyJuridicassa työskentelevät psykologian ja sosiaalialan erityisasiantuntijat työskentelevät myös oman alansa erityistehtävissä. Tämä ei muuta sitä tosiasiaa, että jo suoraan lain perusteella (esim. salassapitovelvollisuus, tietoturva, vastuuvakuutukset), ammattieettisistä syistä sekä toimiston arvopäämäärien johdosta PsyJuridicassa noudatetaan sekä Suomen Asianajajaliiton mukaista hyvää asianajotapaa että muita oikeudenkäyntiavustajien toimintaa säänteleviä ohjeita ja suosituksia.
Oikeudessa asiakasta voi edustaa ainoastaan luvan saanut lakimies, asianajaja tai julkinen oikeusavustaja muutamia harvoja poikkeuksia lukuunottamatta. PsyJuridicassa asiakkaiden asioita oikeudessa ajavat juristit ovat luvan saaneita oikeudenkäyntiavustajia. Luvan saaneita oikeudenkäyntiavustajia, jotka toimivat oikeudessa, valvotaan valvontalautakunnassa ja sama valvontalautakunta valvoo myös asianajajia.