Lapsella on oikeus riittävään elatukseen. Vanhemmat voivat sopia keskenään lapsen elatusavusta ja sen määrästä hyvinvointialueen lastenvalvojan luona.
Mennessään lastenvalvojalle vanhempien olisi hyvä keskustella etukäteen siitä, mikä on molempien vanhempien näkemyksen mukaan sopiva elatusavun määrä. Lastenvalvoja ei voi antaa määräyksiä elatusavun määrästä, eikä vahvistaa sellaista sopimusta, josta vanhemmat ovat erimielisiä. Vaikka vanhemmat eivät olisikaan täysin samaa mieltä, usein lastenvalvojan luona voidaan kuitenkin saavuttaa yhteisymmärrys. Lastenvalvoja voi antaa arvion siitä, mikä olisi vanhempien toimittamien tietojen perusteella laskennallisesti kohtuullinen elatusavun määrä.
Jotta lapsen elatuksen tarve sekä vanhempien elatuskyvyt tulevat kattavasti selvitetyiksi, on vanhempien hyvä ottaa lastenvalvojalle mukaan tuloihinsa (mm. ansio- ja pääomatulot) ja menoihinsa (mm. asumismenot ja työmatkakulut) liittyvät tositteet. Kun elatusavun määrän sopimisen yhteydessä on ollut käytettävissä oikeat tiedot, on myöhemmin helpompi arvioida myös mahdollisia muutostarpeita.
Lastenvalvojalle varattu aika ei ole rajaton. Kaikkien kannalta oikeudenmukaisen elatussopimuksen laatimista helpottaa, mikäli elatusavusta määrästä ja vanhempien taloudellisista tilanteista on käyty keskustelua jo etukäteen. Juristin puoleen voi kääntyä myös ennen lastenvalvojan tapaamista. Juristi voi esittää näkemyksensä siitä, millaiseen sopimukseen on järkevää suostua.
Jos lastenvalvojalla ei saada sovittua elatusapua, vaihtoehdoksi jää asian vieminen tuomioistuimeen.
Lastenvalvojan vahvistama sopimus on pantavissa täytäntöön kuten tuomioistuimen ratkaisu. Vahvistettu sopimus ei ole kuitenkaan ikuinen: jos sitä on myöhemmin tarve muuttaa esimerkiksi tuloissa tapahtuneen suuren muutoksen vuoksi, vanhemmat voivat sopia uuden ajan lastenvalvojalle. Mikäli vanhemmat eivät pääsee yhteisymmärrykseen uudesta elatusavun määrästä, muutosta tulee hakea käräjäoikeuden kautta laittamalla vireille kanne elatusavun muuttamiseksi.