Pääsääntöisesti voimassa olevaa lastenvalvojan tai tuomioistuimen vahvistamaa tapaamissopimusta, tai oikeuden asiasta antamaa päätöstä tulee noudattaa, sillä se on lapsen oikeus. Jos kuitenkin syntyy tilanne, jossa sopimuksen noudattaminen ei ole enää lapsen edun mukaista, tätä tapaamisoikeutta ei voi eikä tule noudattaa. Tällainen tilanne syntyy esimerkiksi, jos lasta noutava vanhempi on alkoholin vaikutuksen alaisena, jolloin on perusteltu syy olettaa, että lapsi ei ole turvassa hänen luonaan.
Vaikka voimassa oleva sopimus perustuisi tuomioistuimen päätökseen, lapsen vanhemmalla on aina ja kaikissa olosuhteissa ensisijainen velvollisuus huolehtia lapsen turvallisuudesta. Muussa tapauksessa lastensuojelulla on velvollisuus puuttua asiaan. Lastensuojelun oikeus puuttua tilanteeseen on kuitenkin säännelty laissa tarkasti ja noudattaa tiettyä prosessia, koska kyse on ihmisen perusoikeuksiin puuttumisesta. Tämän takia lastensuojelun kynnys puuttua asiaan virkansa puolesta on korkeampi kuin lapsen vanhemmalla.
Vaikeissa huoltoriidoissa ei myöskään ole harvinaista, että esitetään toisesta vanhemmasta perusteettomia väitteitä, joiden ilmeinen tarkoitus on luoda tilanne, jossa saadaan ”näyttöä” omien väitteiden tueksi. Tämä on käytännössä vaikeuttanut huomattavasti kaikkien ulkopuolisten tahojen tilanteen oikeaa arvioimista. Sen takia käytännössä on syntynyt tilanteita, jossa on merkittävällä tavalla puututtu lapsen oikeuteen molempiin vanhempiin, tai toisaalta jätetty puuttumatta tilanteeseen, jossa lasta olisi tullut suojella.
Mikäli sinulla on aito huoli lapsen turvallisuudesta toisen vanhemman luona, on syytä kääntyä ulkopuolisen asiantuntijan puoleen. Asiakkaat haluavat usein keskustella lasten asioita hoitavien juristien kanssa siitä, mitä he voivat tehdä, kun on perusteltu huoli lapsen turvallisuudesta toisen vanhemman kanssa, vanhempi kokee, että lapsen tasapuolista oikeutta toiseen vanhempaan loukataan, tai pelätään, että lasta vieraannutetaan.
Lapsen huoltoon ja tapaamisoikeuteen perehtynyt juristi voi tukea ja auttaa vanhempaa käymään läpi tilannetta ja punnitsemaan eri vaihtoehtoja, jotta hän voisi tehdä mahdollisimman oikean päätöksen asiassa.