Ellen Sandström, oikeustieteen maisteri
Epäasiallisen kohtelun kohteeksi joutuminen työpaikalla on työntekijälle varsin kuormittava tilanne ja voi pahimmillaan aiheuttaa voimakasta psyykkistä ja fyysistä oireilua heikentäen työntekijän työkykyä ja yleistä jaksamista. Etätyön lisääntyessä epäasiallinen kohtelu voi tapahtua myös videopalavereiden välityksellä, jolloin se voi helpommin jäädä tunnistamatta. Epäasiallista kohtelua voi esiintyä suoranaisena kiusaamisena tai syrjimisenä, mutta tapahtuu usein myös välillisesti esimerkiksi eleiden ja ilmeiden kautta tai työntekijän perusteettomana syyttelynä, vähättelynä tai sivuuttamisena.
- Reagoi välittömästi
Tilanteen jatkuessa työntekijä saattaa mieltää kohtelua normaalina, vaikka se samanaikaisesti kuormittaa työntekijää. On tärkeää, että kohteluun puututaan välittömästi, jotta tilanne saadaan katkaistua. Monesti epäasiallisen kohtelun tilanteissa ilmenee työpaikalla vallinneen jo pidempään työntekijöiden huonovointisuutta, mutta tilanteeseen ei ole koskaan puututtu, vaan sitä on hiljaisesti hyväksytty.
- Muista johdon velvollisuus
Työnantajalla on velvollisuus ryhtyä toimenpiteisiin heti, kun on saanut tiedon epäasiallisesta kohtelusta työpaikalla. Työnantajan velvollisuus pitää sisällään velvollisuuden ryhtyä kaikkiin käytettävissään oleviin keinoihin, jotta epäasiallinen kohtelu saadaan loppumaan. Mikäli työnantaja itse syyllistyy epäasialliseen kohteluun, apua voi pyytää ylemmältä taholta, työterveyshuollolta tai valvovalta viranomaiselta. Myös mahdolliseen työpaikan luottamusmieheen tai työsuojeluvaltuutettuun voi olla yhteydessä avun saamiseksi.
- Konfliktin hallinta sovittelun avulla
Epäasiallisen kohtelun taustalla voi olla kommunikaation puute osapuolten välillä. Siihen syyllistynyt taho ei välttämättä itse ymmärrä oman toiminnan haitallisuutta tai sen seurauksia, varsinkin mikäli käytöstä on hiljaisesti hyväksytty työpaikalla. Työnantajan osalta kyse voi myös olla itsetarkastelun puutteesta ja käsityksestä, että vika on aina työntekijöissä. Monesti tilanne ratkeaa keskustelemalla asiasta työpaikalla tai muutoin sovintoneuvotteluiden avulla. Sovintoneuvotteluihin voi pyytää lakimiehen apua tukeakseen prosessissa.
- Näytön kerääminen
Mikäli asia ei ratkea keskustelemalla tai sovittelemalla, voi harkita oikeusprosessia. Usein kirjallisen aikajanan laatiminen on hyvä tapa jäsentää tapahtumia niin itselleen kuin omalle lakimiehelleen. Kaikki mahdollinen näyttö on hyvä ottaa talteen, sillä tuomioistuimessa kyse on tosiseikkojen toteennäyttämisestä ja todisteiden näyttöarvon punnitsemisesta. Kokouksista voi esimerkiksi vaatia pöytäkirjan pitämistä ja mahdolliset sähköpostit/tekstiviestit voi ottaa talteen.
- Älä jää yksin kokemuksesi kanssa
Epäasiallinen kohtelu on omiaan aiheuttamaan työntekijässä epävarmuuden ja häpeän tunteita. Tapahtumien työstäminen työterveyshuollossa tai läheisten kanssa on hyödyllinen keino asian käsittelemiseksi, jonka avulla sekavalta ja vaikeasti jäsenneltävänä tuntuva tilanne usein selkeytyy.
1 kommentti. Leave new
Hei ! Olen eläkkeellä oleva ja lisäansion takia teen siivoustöitä Masalan päiväkodissa iltaisin ja nyt Kirkkonummen kunnan yksi tarkastaja on ottanut minun siivoustyöni tikunnokkaan ja jatkuvasti hänelle työni ei kelpaa !? Kuitenkin ne siivotaan ja yritimme työnantajani muitten siivoojien kanssa paikata epäkohtia radikaalisesti , mitä hän oli kirjannut kuvien mukaan ! Ei onnistunut , oli otettu 38 kuvaa lisää , jossain oli pieni pölyhiukkanen lattialla , sormenjälki pöydän laidassa jne ! En enää tiedä , mitä tehdä !?