Huoltoriidat muodostavat usein haasteen lastensuojelutyöskentelylle, ja asiakkailta olen kuullut, että toisinaan perheisiin ja heidän lastensuojelullisiin tarpeisiinsa suhtaudutaan eri tavalla, jos vireillä on samaan aikaan huoltoriita. Huoltoriidat ja lastensuojelutyöskentely saattavat kietoutua toisiinsa jopa niin tiiviisti, että puhutaan huoltoriidan valumisesta lastensuojeluun. Erityisesti vaikeissa huoltoriidoissa on yleistä, että samat henkilöt käyvät riitaa eri viranomaisissa, ja heillä voi olla useita prosesseja samaan aikaan vireillä. Tässä blogikirjoituksessa tarkastelen, miten huoltoriidat voivat vaikuttaa lastensuojelutyöhön ja mitä haasteita ne tuovat mukanaan.
Huoltoriidoissa on tavanomaista, että vanhemmat tai heidän lähipiirinsä tekevät lastensuojeluilmoituksia toisesta vanhemmasta. Joskus voidaan jopa puhua lastensuojeluilmoitusten tehtailemisesta. Vanhemmat saattavat kokea, että lastensuojeluilmoituksilla on merkitystä huoltoriidassa. Joukkoon mahtuu myös tapauksia, joissa vanhempi on aidosti huolissaan ja epätoivoinen tilanteessa, ettei näe enää muuta keinoa kuin turvautua lastensuojelun apuun. Erilaiset motiivit ilmoitusten tekemiseen asettavat lastensuojelun haastavaan tilanteeseen. He joutuvat pohtimaan, ovatko ilmoitukset perusteltuja vai liittyvätkö ne vanhempien vireillä olevaan huoltoriitaan. Huoltoriidat voivat siten värittää lastensuojelutyöskentelyä alusta alkaen.
Miksi osa vanhemmista tekee perusteettomia lastensuojeluilmoituksia? Taustalla voi olla ajatus siitä, että sitä kautta saa todisteita huoltoriitaan, koska lastensuojelun asiakirjoja käytetään usein todisteina oikeudenkäynneissä. Toisinaan vanhemmat voivat toivoa, että lastensuojelu valitsisi tilanteessa puolensa tai ottaisi asiaan kantaa, jotta asian edistäminen huoltoriidassa olisi helpompaa, kun omien vaatimusten takana seisoo myös lastensuojelu. On kuitenkin muistettava, että pelkkä vanhemman tekemä lastensuojeluilmoitus ei ole todistusarvoltaan suurempi kuin vanhemman antama henkilökohtainen kuuleminen oikeudessa.
Vanhemmat toivovat usein, että lastensuojelu olisi enemmän kantaaottava ja aktiivisesti osallisena perheen tilanteessa. Lastensuojelun on oltava lapsen puolella ja hoidettava lastensuojelullista tehtävää, joka joissain tilanteissa voi näyttäytyä niin, että lastensuojelu ottaa asiaan kantaa. Tätä he eivät tee sen takia, että he haluavat osalliseksi huoltoriitaan, vaan lastensuojelu tekee heidän toimenkuvaansa kuuluvia työtehtäviä. Esimerkiksi jos lastensuojelu on huolissaan vanhemman päihteidenkäytöstä, he voivat oman työskentelynsä puitteissa esittää näkemyksiä, suosituksia, ohjata vanhempaan avun piiriin tai viime kädessä käyttää lastensuojelullisia toimenpiteitä tilanteeseen puuttumiseen.
Useat asiakkaat ovat kuvanneet sitä, että lastensuojelussa tunnutaan ummistavan silmät, jos he saavat kuulla vanhemmilla olevan huoltoriita. Huoltoriita ei saa vaikuttaa siihen, ettei lastensuojelu tee heille kuuluvaa työtä. Vanhempien toiveet lastensuojelun puuttumiselle voivat kuitenkin olla epärealistiset, eli tietyissä huoltoriitaan liittyvissä ongelmissa lastensuojelulla ei ole joko toimivaltaa tai keinoja auttaa. Tämä saattaa näyttäytyä siltä, että huoltoriitavanhempia kohdellaan eri tavoin lastensuojelussa. Valitettavasti olen itsekin töissä havainnut, että lastensuojelu saattaa tulla toimenpiteissään varovaiseksi, kun tietää vanhemmilla olevan huoltoriita.
Huoltoriidat tuovat mukanaan monimutkaisia haasteita lastensuojelutyöhön. Tasapainoilu oikeudenkäyntiprosessin, vanhempien tarpeiden ja lapsen edun välillä vaatii herkkää harkintaa ja vahvaa ammattitaitoa lastensuojelutyössä. On tärkeää, että lastensuojelu pystyy tarjoamaan tukea perheille, samalla pitäen kiinni lapsen hyvinvoinnista ja turvallisuudesta.