Avioeron hakeminen voi olla hyvin suuri päätös, joka voi herättää monia kysymyksiä sekä epävarmuutta. Suomessa avioeroon liittyy tarkat säännöt ja prosessit, jotka on hyvä tuntea, jotta voi navigoida läpi tämän vaikean ajan mahdollisimman sujuvasti. Tässä blogissa käymme läpi, miten avioeroa haetaan, milloin ja miten se myönnetään, sekä sen, voiko avioeron hakea yksin.
Miten avioeroa haetaan?
Avioeron saamisen edellytyksenä on ainoastaan avioerohakemuksen tekeminen. Avioerohakemus tulee tehdä kirjallisesti jommankumman puolison kotikunnan tai vakituisen asuinpaikan käräjäoikeudelle. Hakemuksen voi lähettää käräjäoikeuteen postitse tai sähköpostina taikka jättää käräjäoikeuden kansliaan. Hakemuslomake löytyy esimerkiksi Suomi.fi-verkkosivuilta. Avioerohakemuksen tulee sisältää perustiedot hakijasta tai hakijoista, jotta tuomioistuin voi ottaa avioeroasian käsittelyyn. Hakemuksen tulee sisältää mm. hakijan sekä puolison henkilötiedot, tiedon siitä haetaanko avioeroa yksin tai yhdessä, voidaanko eroon tuomita ilman harkinta-aikaa sekä allekirjoitukset. Avioerohakemusta ei sen sijaan tarvitse perustella. Rekisteröidyn parisuhteen purkamista voi hakea samalla tavalla kuin avioeroa.
Milloin ja miten ero myönnetään?
Avioeron myöntäminen Suomessa noudattaa tiettyjä sääntöjä:
- Harkinta-aika: Avioeroprosessiin liittyy harkinta-aika, joka kestää kuusi kuukautta. Tämä aika alkaa kulua siitä, kun avioerohakemus jätetään tai saapuu käräjäoikeudelle. Jos vain toinen puolisoista on hakijana, harkinta-aika alkaa siitä, kun käräjäoikeus on ilmoittanut hakemuksesta toiselle puolisolle. Harkinta-ajan aikana puolisot voivat jo sopia asioista, kuten omaisuuden jakamisesta ja lasten asumisesta sekä tapaamisoikeuksista.
- Tilaisuus tulla kuulluksi: Tuomioistuin antaa toiselle puolisolle mahdollisuuden tulla kuulluksi ennen avioeron myöntämistä. Vaikka toisen puolison kuuleminen on osa prosessia, se ei käytännössä vaikuta avioeron saamisen todennäköisyyksiin millään tavoin. Jos avioerohakemus tehdään puolisoiden yhteisellä päätöksellä, ei ole tarpeellista toimittaa kuulemista.
- Syyt eivät vaikuta päätökseen: On tärkeää huomata, että Suomen tuomioistuimet eivät tutki avioeron hakemuksen syitä. Avioero myönnetään, kun harkinta-aika on kulunut, eikä syiden selvittäminen kuulu tuomioistuimen tehtäviin.
- Avioeron vireillepano: Harkinta-ajan päätyttyä puolisot voivat yhdessä tai erikseen tehdä hakemuksen avioeroon tuomitsemisesta. On tärkeää muistaa, että avioeroasia raukeaa, jos vaatimusta avioeroon tuomitsemisesta ei ole tehty vuoden kuluessa harkinta-ajan alkamisesta. Hakemuksen tekeminen avioeron vireillepanoksi tapahtuu samalla tavoin kuin alkuperäinen avioeron hakeminen.
- Avioero ilman harkinta-aikaa: Puolisot voivat myös saada avioeron ilman kuuden kuukauden harkinta-aikaa, jos he ovat asuneet erillään keskeytyksettä viimeiset kaksi vuotta. Tämän erillään asumisen tulee olla dokumentoitu virallisin asiakirjoin, kuten väestörekisteriotteella.
Voiko avioeroa hakea yksin?
Kyllä, avioeroa voi hakea yksin. Vaikka avioeron hakeminen yhteisellä päätöksellä on yksi vaihtoehto, avioeroa voi hakea yksin, jos puoliso ei ole mukana prosessissa tai jos puolisoilla on erimielisyyksiä avioeron hakemisesta. On yhdentekevää, tehdäänkö avioerohakemus alun perin yksilöllisesti vai yhteisesti, sillä molemmat vaihtoehdot johtavat avioeroon. Erityisesti tilanteissa, joissa puolisoiden välit ovat tulehtuneet, voi olla järkevää tehdä hakemus yksin. Tämä edellyttää kuitenkin, että noudatetaan edellä mainittuja prosessiin liittyviä sääntöjä, kuten harkinta-aikaa ja hakemuksen vireillepanoa koskevia määräaikoja.