Koronavirus asettaa haasteita eronneiden vanhempien ja lapsen arkeen. Tietoa lapsen tapaamisoikeudesta poikkeustilanteessa.
Sunnuntai 22.3.2020 – Helinä Häkkänen-Nyholm & Jan-Olof Nyholm
Suomessa monien eronneiden vanhempien ja lapsen arkea rytmittävät lapsen siirtymiset vanhemman kodista toiseen. Vuoroasuminen eli viikko äidillä ja viikko isällä on yleistyvä lapsen luonapitoa koskeva käytäntö ja myös ns. laajoja tapaamisoikeuksia on määrätty yhä enemmän tuomioistuimien toimesta. Hallituksen linjauksen mukaisesti kontakteja muihin ihmisiin ja ihmisten liikkumista pitäisi kuitenkin rajoittaa. Mitä tämä tarkoittaa lapsen tapaamisoikeuden toteutumisen kannalta? Viikko lakiasiaintoimiston arkea koronavirustilanteessa on osoittanut meille, että eronneet vanhemmat tarvitsevat nyt neuvoja siihen, miten toimia tilanteessa, joka on kaikille uusi ja jossa ei aina voida noudattaa voimassa olevaa sopimusta tai päätöstä lapsen tapaamisoikeudesta.
Koronavirus asettaa todellisia arkisia haasteita toteuttaa lapsen tapaamisoikeutta muun muassa seuraavissa tilanteissa:
- perheenjäsenillä on oireita tai joku on jo sairastunut
- perheenjäseniä on joutunut karanteeniin
- perheenjäsen kuuluu perussairauden takia riskiryhmään
- vanhempi työskentelee kriittisellä alalla
- vanhemmat asuvat kaukana toisistaan ja lapsen liikkuminen edellyttää matkustamista tai julkisten kulkuvälineiden käyttöä
Edellä luetellut tilanteet on porrastettu suhteessa siihen, missä määrin tilanteessa voidaan käyttää tapauskohtaista harkintaa. Ensimmäisen kahden tilanteen osalta lienee selvää, että terveydellisten syitten takia lapsen tapaamista ei järjestetä. Poikkeustilanteen takia lapselle olisi kuitenkin tärkeätä saada kontakti vanhempaan esimerkiksi puhelimitse tai videoyhteyden välityksellä. Lapsella voi olla huoli toisaalla asuvan vanhemman terveydestä ja pärjäämisestä ja tämä tulee huomioida.
Tilanteessa, jossa perheenjäsen kuuluu perussairautensa takia vakavan koronavirustaudin riskiryhmään, lapsen liikkuminen perheestä toiseen on omiaan lisäämään huolta ja pelkoa vakavasta sairastumisesta. Näissä tilanteissa tärkeätä olisi, että säännöt esimerkiksi uusperheen vanhempien tahoillaan olevien lasten tapaamisoikeuksien toteutumisesta olisivat samat, eikä niin että riskiryhmään kuuluvan vanhemman omien lasten tapaamisoikeus toteutuu, mutta puolison lasten ei. Erityisen tärkeätä näissä tilanteissa on myös se, että tieto lapsen vanhempien välillä kulkee ja siihen voi luottaa.
Neljännessä ja viidennessä esimerkkitilanteessa kyse on laajemmin harkinnasta ja kyvystä järjestää arki sellaiseksi, että lapsen tapaamisoikeus voi toteutua. Nyt tarvitaan joustoa ja yhteistyötä. Samalla toimitaan lapsille mallina siitä, miten poikkeustilanteessa toimitaan. Lapset aistivat ja tunnistavat vanhempiensa suhtautumista koronavirukseen. Lapselle ei pidä mitätöidä tai väheksyä toisen vanhemman pelkoa tai huolta. Lapsen elämää helpottaa merkitsevästi se, jos yhteishuollossa olevat vanhemmat kykenevät keskenään sopimaan lapsen käytännön elämän mahdolliset rajoitukset (mm. mahdollinen opetukseen osallistuminen, harrastaminen ja terveydenhoito) koronatilanteen aikana.
Viruksen leviämisen torjunnassa on ensisijaisen tärkeätä välttää tarpeetonta liikkumista ja huolehtia mm. käsien pesusta. Lapset tarvitsevat nyt opin siitä, että vaikka kodeissa on erilaisia tapoja toimia, ovat nämä perusohjeet kaikille samat. Vanhemman näkemys siitä, ettei lapsen käsien pesusta huolehdita toisen vanhemman kodissa, ei ole peruste lapsen tapaamisoikeuden epäämiselle tai vuoroasumisen estämiselle.
Olemme alle koonneet tähän aiheeseen liittyvät ydinasiat, joista toivomme olevan apua tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.
- Koronavirus tai poikkeustila itsessään ei ole peruste jättää noudattamatta käräjäoikeuden päätöstä tai lastenvalvojalla vahvistettua sopimusta lapsen tapaamisoikeudesta.
- Mikäli lastasi perusteetta estetään tapaamasta sinua, voit harkita täytäntöönpanoasian vireille laittamista.
- Tuomioistuimissa lapsiasiat luokitellaan kiireellisiksi asioiksi ja näin ollen ne hoidetaan normaalisti koronatilanteesta huolimatta. Käsittelyt järjestetään tulevina viikkoina pääosin etänä.
- Lakiasiaintoimistoilla tulee olla valmius etälakimiehen tapaamiseen tai oikeuden istuntoon etänä. Jos sinulla on lapsiasian käsittely oikeudessa tulossa, älä anna sen lykkääntyä sen takia, että vastapuoli vetoaa siihen, ettei käsittelyä voida nyt järjestää.
- Lapsen hyvinvoinnin ylläpitämisen ja edistämisen takia kannusta lasta pitämään yhteyttä perheenjäseniin, sukulaisiin ja ystäviin puhelimitse tai videoyhteyden avulla.
- Jos lapsi ei voi tulla kotiisi, pohdi jos voit kuitenkin esimerkiksi ulkoilla hänen kanssaan.
- Jos sinulla on lapsi yhteishuollossa, sovi toisen vanhemman kanssa, miten lapsen osalta toimitaan tilanteessa, jossa jommankumman taholla ilmenee koronaviruksen oireita.
- Pidä mieli myönteisenä: kyse on poikkeustilanteesta, joka menee aikanaan ohi.
Voisit olla kiinnostunut myös näistä:
Suomessa 12-vuotias saa yksin päättää, näkeekö hän vanhempaansa
Erossa esitetyt väitteet huonosta vanhemmuudesta voivat yllättää