Moniin yksityishenkilöiden kotivakuutuksiin sisältyy oikeusturvavakuutus, joka voi kattaa ainakin osan oikeudellisen toimeksiannon kulujen korvaamisesta omavastuuosuuden jälkeen. Omien vakuutusten sisällöt onkin hyvä tarkistaa viimeistään siinä vaiheessa, kun eteen tulee tarve juridiselle avulle. Myös jo vakuutusten hankintavaiheessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitä kaikkea oikeusturvavakuutus kattaa ja mitä se rajaa ulkopuolelleen, sillä vakuutusyhtiöiden ehdoissa on suuria eroavaisuuksia.
Mikäli vakuutuksia ei ole ehtinyt etukäteen tarkistamaan, niin ei hätää – käymme asiakkaidemme kanssa aina viimeistään ensimmäisen neuvottelun yhteydessä läpi toimeksiannon maksutavan ja muistutamme samalla tarkistamaan omat vakuutukset oikeusturvavakuutuksen varalta.
Toimistomme käytäntöjen mukaisesti oikeusturvavakuutukseen liittyvät asiat ovat asiakkaan omalla vastuulla, mikä tarkoittaa sitä, että asiakkaidemme tulee itse selvittää nämä oman vakuutusyhtiön kanssa. Koska tiedämme, että vakuutusasiat voivat olla hieman monimutkaisia, olemme koonneet tähän tekstiin muutamia yleisiä huomioita oikeusturvavakuutuksen käyttöön liittyen asiakkaidemme tueksi.
Oikeusturvavakuutuksen olemassaolon selvittämisen jälkeen suosittelemme perehtymään tarkemmin siihen, mitä kaikkea oman vakuutusyhtiön oikeusturvavakuutus kattaa. Tämän saa selville joko vakuutusehdoista tai olemalla suoraan yhteydessä omaan vakuutusyhtiöön. Osa vakuutusyhtiöistä ei korvaa esim. perheoikeudellisia toimeksiantoja tai ne saattavat rajata aiemmin tehdyn sopimuksen/päätöksen muuttamisen korvausten ulkopuolelle. Rikosasioiden osalta puolestaan esitutkintavaihe on usein rajattu pois.
Kun ehdot ovat selvillä, tulee asiakkaan tehdä kiireisesti oikeusturvailmoitus vakuutusyhtiölle, vaikka korvattavia kuluja ei olisi vielä syntynytkään. Tarkemmat ohjeet oikeusturvailmoituksen tekemiseen ja sitä varten tarvittaviin tietoihin on saatavissa omalta vakuutusyhtiöltä. Vakuutusyhtiöt tarvitsevat usein oikeusturvailmoitukseen liitteeksi kirjallisen todisteen syntyneestä riidasta tai epäillystä rikoksesta.
Ilmoituksen teon jälkeen vakuutusyhtiö voi pyytää asiakkaalta joko lisäselvitystä tai antaa päätöksensä asiassa. Vakuutuspäätöksestä selviää, millä ehdoin, kuinka paljon ja mitä kaikkea oikeusturvavakuutus asiassa korvaa. On huomionarvoista, että päätös voi olla myös kielteinen, mm. siksi, ettei oikeusturvailmoitusta ole tehty riittävän ajoissa tai siksi, ettei vakuutus kata käsillä olevaa oikeudellista toimeksiantoa. Kielteisestä päätöksestä voi olla mahdollista vaatia uudelleenkäsittelyä.
Kun päätös on saapunut, tulee se toimittaa meille tiedoksi mahdollisimman pian. Mikäli päätös on myönteinen, on vakuutus aina ensisijainen valtion oikeusapuun nähden. Oikeusapua on kuitenkin mahdollista saada vakuutuksen omavastuuosuudelle, mutta silloin asiakkaalla tulee olla oikeus ilmaiseen oikeusapuun. Mikäli puolestaan vakuutuspäätös on kielteinen, voimme senkin jälkeen selvittää asiakkaan mahdollisuutta oikeusapuun.
Oikeusturvavakuutusta käyttävien asiakkaiden kohdalla osoitamme toimistomme laskut ensin asiakkaan itsensä maksettavaksi, minkä jälkeen asiakas hakee vakuutussopimuksensa perusteella itse korvauksen vakuutusyhtiöltä. On huomionarvoista, että vakuutusyhtiö saattaa maksaa oikeusturvakorvauksen vasta siinä vaiheessa, kun asian käsittely on päättynyt, eli kun asiasta on tullut tuomio tai siitä on tehty kirjallinen sovintosopimus.
Lopuksi yhteenvetona muistilista tärkeimmistä huomioista oikeusturvavakuutuksen käyttöön liittyen:
- Oikeusturvavakuutuksen olemassaolon selvitys ja sen ehtoihin perehtyminen
- Oikeusturvailmoituksen teko pikaisesti omalle vakuutusyhtiölle
- Oikeusturvapäätökseen perehtyminen ja sen toimittaminen tiedoksi toimistollemme
- Toimeksiannon laskujen maksu ja laskujen toimitus eteenpäin vakuutusyhtiölle