Tiiviissä sisään päin sulkeutuneissa yhteisöissä kuten uskonnollisissa yhdyskunnissa on useita ongelmallisia ilmiöitä, jotka eivät näy ulkopuolisille. Rajaa terveen ja epäterveen hengellisyyden välillä on vaikea erottaa siinä vaiheessa, kun yhteisö on jo saanut jäsenen sitoutumaan ja muodostamaan itselleen merkityksellisiä ihmissuhteita yhteisön sisällä. Vielä vaikeampaa se on henkilölle, joka on syntynyt tiettyyn hengelliseen yhteisöön, eikä ole voinut muodostaa toisenlaista maailmankuvaa ja arvokäsityksiä kuin ne, mitkä yhteisö tarjoaa.
Psykoterapeutti Steven Hassan on määritellyt useita kriteerejä, joiden perusteella voidaan arvioida uskonnollisen yhteisön haitallisia piirteitä: https://www.uskontojenuhrientuki.fi/uskonyhteisoista/milloin-huolestua/. Haitallisia piirteitä omaavia uskonnollisia yhteisöjä kutsutaan tässä kulteiksi. Kultinomaisella tavalla toimivia yhteisöjä voi muodostua myös muiden kuin uskonnollisen ideologian ympärillä. Olennaista kulteissa on voimakas kontrolli, jota yhteisö harjoittaa suhteessa yksilöön. Kultti harjoittaa niin yksilön käytöksen, ajattelun, tunteiden kuin informaation valvontaa. Valvonnan toteuttamiseksi ja yksilön rankaisemiseksi vääränlaisesta toiminnasta voi yhteisöllä olla erilaisia omia sisäisiä neuvostoja, jotka vaativat julkista ripittäytymistä eli syntien tunnustamista tai joissa ongelmatilanteet ratkaistaan sisäisesti maallikkotuomioistuinten kaltaisissa sisäisissä käsittelyissä. Kulttien tapa kontrolloida yksilöä saa pahimmillaan erilaisia hengellisen ja psyykkisen väkivallan muotoja. Lisäksi tällaista väkivaltaa saatetaan pitää täysin hyväksyttävänä ja liikkeen moraalin ja oppien ylläpitämisen kannalta välttämättöminä. Halu selvittää kaikki asiat sisäisesti, johtaa siihen, että monet asiat, jotka tulisi ratkaista samalla tapaa kuin ympäröivässä yhteiskunnassa muutkin rikkomukset, jäävät piiloon liikkeen sisälle. Tällaiseen sisäiseen selvittelyyn jäävät monet hengistä ja psyykkistä väkivaltaa sisältävät tapaukset, joista uhrille voi aiheutua vakavia mielenterveyden ongelmia loppuelämäksi. Lisäksi voi ilmetä seksuaalista tai taloudellista väkivaltaa, jossa yhteisön valtapitävää taho hyväksikäyttää yksilöitä omiin henkilökohtaisiin tarpeisiinsa. Tällaiset rikkomukset paljastuvat harvoin yhteisön ulkopuolelle eivätkä uhrit uskalla hakea apua. Lasten asema ja heihin kohdistettu vaikuttaminen kulteissa voi olla myös lapsen oikeuksien vastaista, mutta usein lastensuojelun on vaikea puuttua asioihin ohi vanhempien ja tiiviin yhteisön.
Tutkimusta hengellisestä väkivallasta ja haitallisista kulteista on paljon, ja Suomessakin Uskontojen uhrien tuki ry tarjoaa apua hengellisen väkivallan kohteeksi joutuneille ja heidän läheisilleen. Erityisesti kulteista irtautumassa olevat tai irtautuneet jäsenet ja heidän läheisensä saattaisivat tarvita psykologisen ja vertaistuen lisäksi myös juridista apua. Uskonnollisten yhteisöjen ongelmiin erikoistuneita asianajajia tai asianajotoimistoja ei juuri Suomessa ole. Kuitenkin uutisoinnin kautta on helppoa huomata, että hengellistä väkivaltaa ja kulttien toimesta tapahtuvaa hyväksikäyttöä on Suomessakin. Kultista irtaantuminen voi johtaa avioeroon ja ystävyyssuhteiden katkeamiseen, jopa pakotettuun eroon omista vanhemmista ja lapsista. Kulttien taloudellinen tukeminen ja varakkaiden jäsenten kulteille osoittamat perinnöt herättävät monia kysymyksiä. Kulteissa ihmissuhteiden ympärille voi kietoutua monenlaista problematiikkaa kuten seksuaalista hyväksikäyttöä. Joissakin kulteissa mielenterveyden ongelmatkin nähdään hengellisesti parannettavina ja esimerkiksi seksuaalivähemmistöjä pyritään eheyttämään. Kaikella tällaisella ”parantamisella” voi olla vakavia seurauksia ihmisen psyykkiselle terveydelle, ja kaikissa näissä tilanteissa kulttien uhrit tarvitsisivat yhteiskunnan apua ja tukea entistä enemmän. Vain pieni osa ongelmatilanteista päätyy viranomaisten tietoon tai oikeusprosessiin asti, sillä useimmat tilanteet ovat uhreille häpeällisiä, ja yksilön on vaikea nousta yksin kokonaista yhteisöä vastaan. Kuitenkin monissa hengellisen väkivallan tapauksissa esimerkiksi vahingonkorvaukset psyykkisestä haitasta voisivat tulla kysymykseen. On muistettava, että rikoslain tarkoittama pahoinpitelyn tunnusmerkistö ei kata ainoastaan fyysistä väkivaltaa vaan myös henkistä.
Seuraavassa on esimerkkejä kultteihin liittyneistä uutisista suomalaisilta uutissivustoilta:
Homoseksuaalien eheytyshoidot hengellisissä yhteisöissä ovat traumaattisia, kansalaisaloitteessa ajetaan eheytyshoitojen kriminalisointia:
https://yle.fi/uutiset/3-12089022
Jussi eli yhteisössä, jossa mielenterveyden ongelmia pidettiin demonien aiheuttamina ja niitä hoidettiin rukouksilla:
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/6c34bf5f-6521-4f45-8d1b-b37ffebe923d
Nainen testamenttasi omaisuutensa ”Profeetalle” ja käräjäoikeus julisti testamentin pätemättömäksi:
https://www.is.fi/turun-seutu/art-2000008034478.html
Pia Puolakka
Oikeuspsykologi, psykoterapeutti
PsyJuridica