Maanantai 7.8.2017 klo 14:12 – Helinä Häkkänen-Nyholm ja Jan-Olof Nyholm
Kesälomat ovat omiaan aiheuttamaan kriisejä perhe- ja parisuhteissa. Avioerohakemuksia jätetään eniten tammi- ja elokuussa lomien jälkeen. Yleisimmät syyt avioeroon ovat läheisyyden ja rakkauden puute, puolisoiden erilleen kasvu, puolison itsenäistyminen, uskottomuus, päihteet sekä erilaiset elämänarvot ja tavoitteet. Lomalle on usein ladattu odotuksia parisuhteen tilan parantumisesta ja kun ne eivät toteudu vaan vaikeudet parisuhteessa kärjistyvät, tehdään eropäätös yhdessä tai erikseen. Tällöin on hyvä muistaa, että erota voi hyvin monella tavalla. Alle on koottu joitakin vinkkejä eroprosessin käynnistymisvaiheeseen. Ne toivottavasti lisäävät tietoutta siitä, millaiset yksilö- ja tilannetekijät vaikuttavat siihen, miten eroprosessi käynnistyy.
1. Ero on tunneperäinen ja oikeudellinen prosessi
Ero on vaiheittainen prosessi, joka vie yksilöllisen ennalta määräämättömän ajallisen jakson, joka on usein vähintäänkin kuukausia. Eroprosessiin kuuluvat vaiheina (1) eropäätös ja siihen liittyvä kriisi, (2) erilleen muutto ja käytännön asioista neuvotteleminen, sekä (3) elämän uudelleen rakentaminen. Jokaiseen vaiheeseen kuuluu omia emotionaalisia prosesseja, jotka liittyvät kyseisessä vaiheessa vastaan tulevien käytännön järjestelyiden, oikeudellisten asioiden ja sosiaalisten haasteiden ratkaisemiseen. Esimerkiksi käytännön asioista ja erilleen muutosta keskusteleminen aiheuttaa monessa ihmisessä pelkoa ja huolta. Osapuolten emotionaaliseen prosessointiin vaikuttaa paljon se, miten he tulkitsevat eron toisen osapuolen aikeita, motiiveja ja tarkoitusperiä, ja minkä merkityksen he niille antavat. Nämä lähtökohdat huomioiden on tärkeätä, että keskustelu osapuolten välillä eron syistä on avointa ja toisen tunteita kunnioittavaa. Eroprosessi on yhteisesti jaettu kokemus, jossa osapuolet eivät aina ole emotionaalisten prosessien osalta samassa vaiheessa. Se, että antaa toiselle aikaa sopeutua tilanteeseen, on harvoin haitaksi. Erotessa ei välttämättä tarvitse olla kiire.
2. Sosiaalinen media ei ole oikea paikka eroprosessin käsittelemiselle
Parisuhdestatuksensa voi Facebookissa muuttaa yhdellä klikkauksella. Tulevan exän elämää voi somessa seurata helpommin kuin koskaan. Erilaisissa yhteisöissä ja keskustelupalstoilla voi tilittää omaa erokokemustaan ja hakea vertaistukea. Se, mikä ennen oli usein yksityistä, on nykyisin usein hyvin julkista. Pahimmillaan toiseen osapuoleen kohdistuu useiden hänelle tuttujen ja tuntemattomien ihmisten toimesta syytöksiä ja solvauksia, jotka perustuvat puolison muun muassa Facebookissa levittämään subjektiiviseen tietoon, ja ne päivittyvät myös jälkikasvun seinälle. On vaikea kuvitella, että tällainen käyttäytyminen loisi hyvän perustan esimerkiksi lasten yhteishuoltajuudesta keskustelemiselle. Eron käsittelyä somessa kannattaa siis välttää.
3. Avioero oikeudellisena prosessina kestää riidattomanakin kuukausia ja riitaisana yleensä vuosia
Erosta toiselle osapuolelle kertoessaan eron aloitteellinen osapuoli on voinut edetä hyvinkin pitkälle käytännön suunnitelmissaan. Osa ihmisistä tuntuu uskovan, että puolison voi käytännössä niin sanotusti potkaista yhteisestä kodista pihalle, sulkea yhteiset pankkitilit sekä omia lapset ja irtaimiston. Ei voi. Jokaisella avioliitossa eläneellä, mutta avioeroprosessia läpikäyvällä henkilöllä on velvollisuuksia ja oikeuksia. Avioero oikeudellisena prosessina päättyy aikaisintaan vasta kuuden kuukauden harkinta-ajan jälkeen.
4. Jaa ajatuksesi eron juridisista seurauksista mieluummin asiantuntijan kuin puolisosi kanssa, erityisesti silloin kun ero on riitainen
Avioeroon liittyy monien oikeudellisten kysymysten ratkaiseminen. Useimmiten puolisoille on kertynyt yhteistä omaisuutta ja yleensä etenkin lasten asumiseen, luonapitoon, elatukseen ja huoltajuuteen liittyen pitää tehdä tärkeitä päätöksiä. Sovinnollisissa tapauksissa näistä asioista voidaan keskustella ja sopia puolisoiden itsensä kesken. Tällöinkin on järkevää tarkistuttaa ulkopuolisen asiantuntijan kanssa, että tehty ratkaisu vastaa sitä, mitä kumpikin siltä toivoi, ja että myös lasten oikeudet on huomioitu. Eroprosessin ollessa riitainen on tarkkaan harkittava, tulisiko riittävän ajoissa konsultoida asiassa perheoikeudellisiin kysymyksiin erikoistunutta kokenutta lakimiestä. Keskustelut juristin kanssa ovat luottamuksellisia. Käytännössä niiden sisältöä ei yleensä ole syytä paljastaa myöskään puolisolle, koska eroprosessi juridisena toimeksiantona on myös strategista neuvottelua tulevan ex-puolison tai hänen edustajansa kanssa.
5. Muista, että jonakin päivänä eroprosessi on jo taakse jäänyttä elämää
Avioeroprosessia läpikäyvälle ihmiselle kehittyy usein sopeutumishäiriöitä ja reaktiivisia oireita kuten masentuneisuutta, keskittymisvaikeuksia, univaikeuksia, impulsiivisuutta ja voimakkaita tunnekokemuksia. Nämä oireet voivat johtaa oikeudenkäyntiuupumukseen prosessin muuttuessa riitaisaksi ja sen pitkittyessä. Moni kokee tilanteessa turhautuneisuutta ja toivottomuutta, osa myös häpeän ja syyllisyyden tunteita. Avioeroa pidetään kuitenkin nykyisin useimpien ihmisten toimesta normaalina elämänkulkuun kuuluvana tapahtumana. Ero voi myös tuoda mukanaan myönteisiä asioita. Parhaiten erosta selviytyvät yleensä ne, jotka eivät jää haikailemaan mennyttä. Huomio kannattaa mahdollisuuksien mukaan pitää ns. peruutuspeilin sijasta tuulilasissa.
Lisää aiheesta teoksesta: Häkkänen-Nyholm, H. & Nyholm, J-O. (2015), 130 kysymystä avioerosta: Psykologin ja lakimiehen opas hyvään eroon. Helsinki: ReadMe.
Voisit olla kiinnostunut myös näistä:
Tiedä ainakin nämä asiat jos harkitset avioeroa
Vinkit avioeroon: Mitä huoltoriita maksaa? Vinkkejä kulujen kontrolloimiseen ja säästämiseen
Vinkit avioeroon: Käytännön vinkkejä eroperheille rauhallisen kompromissijoulun rakentamiseen