Torstai 8.10.2015 klo 18:45 – Maaret Kallio
Kun nuori alkaa seurustella, hän katsoo uutta ja merkittävää suhdettaan elämänmatkan varrella omaksumiensa rakkauskäsitysten, oman itsetuntonsa ja aiemmista ihmissuhteista saamiensa kokemusten lävitse. Nuori, joka on saanut kokea arvostusta ja elää lämpimissä suhteissa omassa kasvuperheessään, osaa odottaa lähtökohtaisesti samaa myös tulevilta merkittäviltä ihmissuhteiltaan.
Samanaikaisesti nuoruusikään kuuluvasti nuori pohtii suuria niin oman itsensä, aikuisuuden, läheisyyden kuin seksuaalisuudenkin kysymyksiä. Mitä on suuri rakkaus? Mitä rakkauteen kuuluu? Mitä on seksi ja miltä sen tulisi tuntua? Rakkauden kysymyksiin liittyvät voimallisesti myös rajat: Missä menevät minun rajani ja missä toisen? Mitä minulta saa vaatia, saako toista painostaa, mitä voin toiselta odottaa ja pitääkö suhteessa joutua pelkäämään? Missä menevät suuren rakkauden riitelyn rajat?
Suomalainen parisuhdeväkivallan tutkimus on keskittynyt voimakkaasti aikuisten naisen kokeman parisuhdeväkivallan kartoittamiseen. Sen sijaan miesten ja poikien kokemasta parisuhdeväkivallasta tai nuorten kokemasta seurusteluväkivallasta on huomattavasti vähemmän tutkimusta. Ilmiöillä on kiinteä yhteys toisiinsa. Silti seurusteluväkivalta erottuu muusta parisuhdeväkivallasta seurustelusuhteen suuren vaihtelun sekä suhteen keston että yhdessä vietetyn ajan määrän osalta.
Joka neljäs suomalainen nuori on kokenut seurusteluväkivaltaa
Seurusteluväkivallasta puhutaan vähän, mutta sitä kokee yllättävän moni nuori. Suomalaisista seurustelevista nuorista 25 prosenttia, eli joka neljäs, on kokenut fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa nykyisen seurustelukumppaninsa tekemänä.
Tyttöjen ja poikien kokema seurusteluväkivalta on luonteeltaan erilaista. Vakavimmat teot ja vakavimmat väkivallan seurauksena syntyneet vammat keskittyivät tytöille. Myös seksuaalisen seurusteluväkivallan uhriksi joutuvat pääosin tytöt. Lisäksi tapahtumaympäristöissä on sukupuolittuneita eroja: pojat kertovat tyypillisesti joutuneensa kokemaan väkivaltaa ulkona tai julkisella paikalla, kun tyttöjen kokema väkivalta tapahtuu tavallisimmin suljettujen seinien sisällä, yksityisessä asunnossa.
Seurusteluväkivaltaan linkittyy nuoren kasvuperhe
Seurusteluväkivalta ei kuitenkaan esiinny yksin, vaan linkittyy usein nuoren perhetaustaan ja muihin rikoskokemuksiin. Seurusteluväkivaltaa kokeneet nuoret kuvaavat muita enemmän vanhempien runsaampaa alkoholinkäyttöä ja riitelyä. Seurusteluväkivaltaa kokeneiden perhetausta oli muutoinkin rikkonaisempi: he asuivat muita nuoria harvemmin ydinperheessä ja arvioivat perheen taloudellisen tilanteen heikommaksi. He kokivat myös vanhempiensa tuen ja kontrollin olevan heikompaa ja olivat todennäköisemmin itse kokeneet kuritusväkivaltaa vanhempiensa taholta. Seurusteluväkivalta liittyy myös sitä kokeneiden nuorten muuhun rikoskäyttäytymiseen, joka oli muita aktiivisempaa, ja myös aiemmat eri tyyppiset uhrikokemukset olivat tavallisempia.
Pahoinvointi lisää pahoinvointia ja aiempi vahingoittuminen vahvistaa uudelleen vahingoittumisen riskiä. Juuri ne nuoret, joiden perhetausta, oma päihteidenkäyttö, seksiriskikäyttäytyminen, aiemmat uhrikokemukset tai koulumenestyksen heikkous ovat jo raskaita riskitekijöitä hyvinvoinnille, kokevat myös useammin seurustelusuhteissaan väkivaltaa tai sen uhkaa.
Seurusteluväkivalta jää usein nuorten väliseksi salaisuudeksi
Valitettavan usein nuorten kokema väkivalta jää nuorten väliseksi asiaksi, jolloin aikuisten turva ja puuttumisen mahdollisuus ovat heikolla tolalla. Nuoret kertovat seurusteluväkivaltakokemuksistaan useimmiten kaverille, mutta joka neljännessä tapauksessa nuori ei ollut kertonut kenellekään. Nuorten välisissä ystävyyssuhteissa vaalitaan lojaaliutta ja luottamusta, josta olisi tärkeää osata joustaa silloin, kun ystävän hätä kaipaa aikuisen tai ammattilaisen apua.
Nuorelta nuorelle tapahtuvaa väkivaltaa ei oteta riittävän vakavasti, eikä nuori itsekään aina hahmota omien rajojensa tai oikeuksiensa linjauksia. Myös aiemmat kokemukset vaikuttavat: jos perhetaustan eväät ja oman itsen kunnioitus ovat olleet heikot, on nuoren hankalampi hahmottaa omaa arvoaan ja kertoa kokemastaan kaltoinkohtelusta. Toisinaan nuoren käsitykset seurustelusta, rakkaudesta tai seksistä voivat olla vääristyneet, eikä hän välttämättä edes tiedä, mitä on normaali seurustelusuhde tai rakkauden rajat.
Seurusteluväkivalta on siis monimuotoinen kudelma, joka vaatii enemmän huomiota ja ennaltaehkäisyn sekä puuttumisen keinoja. Seurusteluväkivaltaa ei tarkastella omana irrallisena ilmiönään, vaan kokonaisvaltaisemmin nuoren hyvinvointiin ja tiedollisiin käsityksiin liittyvinä kysymyksinä.
Nuorten on saatava enemmän tietoa terveen ja epäterveen seurustelun, läheisyyden, riitelyn ja seksin rajoista sekä seurusteluväkivallan ilmiöstä. Lisäksi nuorten kanssa on aktiivisesti pohdittava keinoja ja taitoja, joilla he voivat auttaa itseään tai ystäviään erityisesti päästäkseen aikuisten turvan ja avun piiriin. Myös väkivaltaa käyttävä kaipaa apua vihanhallinnan, ongelmanratkaisun ja psyykkisen hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Seurusteluväkivallan osapuolina on kaksi huonosti voivaa nuorta, joiden kummankin tilanne on laaja-alaisesti otettava vakavasti aikuisen toimesta.
Lähteet:
Niemi, J. 2010: Seurusteluväkivalta nuorten kokemana. Poliisiammattikorkeakoulun raportteja 89/2010.
Niemi, J. 2011: Väkivalta ja kiusaaminen. Artikkelissa: Seurusteluväkivalta ja muut väkivaltakokemukset – tutkimus yhdeksäsluokkalaisista nuorista. Nuorisotutkimus 2/2011.
Nyqvist, L. 2008. Seksuaalinen väkivalta parisuhteissa. Teoksessa Sari Näre & Suvi Ronkainen (toim.) Paljastettu intiimi. Sukupuolistuneen väkivallan dynamiikka. Rovaniemi: Lapin yliopistokustannus.
Safe Dates: Seurusteluväkivallan ehkäisyohjelma. Rikoksentorjuntaneuvosto. http://www.vakivallanvahentaminen.fi/fi/index/hyviakaytantoja/lahisuhdevakivalta/safedatesseurusteluvakivallanehkaisyohjelma.html
Salmi, V. (toim.) 2009: Nuorten rikoskäyttäytyminen ja uhrikokemukset. Nuorisorikollisuuskyselyiden tuloksia 1995–2008. Helsinki: Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos, tutkimuksia 246.
1 kommentti. Leave new
Hei!
Olen seurannut vierestä ystävääni jonka poikaystävä oli narsisti. Pojan vanhemmat ovat olleet nuorena hyvin välinpitämättömiä, jonka takia myös ystäväni joutui suhteessa kokemaan mm. Kuristamista, lyömistä sekä henkistä väkivaltaa. Se saa ihmisen varomaan seuraavassa suhteessa sekä myös jättää niin paljon arpia hypätä uuteen kun tämä vanhakin, narsistinen poikaystävä teki jo niin paljon että ystäväni mietti hetken itsemurhaa ja että kuinka kestää enää kantaa noin suurta taakkaa. Suosittelen kaikkia puhumaan ammattiauttajalle siinä tilanteessa kun enää omat, ystävien sekä vanhempien voimavarat ei riitä auttamaan.