Pia Puolakka, oikeuspsykologi, PsyJuridica
Eron puheeksi ottaminen on vaikeaa, ja siksi ihmiset usein lykkäävät siitä puhumista hyvinkin pitkään. Puolison ja ulkopuolisten kuten perheen, sukulaisten ja ystävien reaktiot asiaan pelottavat. Moni voi miettiä, miten valitsisi esittää asiansa siten, että loukkaisi kumppaniaan mahdollisimman vähän. On kuitenkin hyväksyttävä se, että tilanne ei ole koskaan helppo kummallekaan osapuolelle ja herättää voimakkaita tunteita. Pelko näistä ei saa olla syy jäädä huonoon liittoon. Ihmisen on uskallettava tehdä valintoja ja oltava valmis myös perustelemaan ne. Vaikeista asioista on vaikea puhua, mutta epäsuorat keinot viestiä erohaluista satuttavat todennäköisesti enemmän kuin suora asian puheeksi ottaminen.
Ihannetilanteessa eron puheeksi ottaminen ei tule yllätyksenä, vaan osapuolilla on ollut aikaa keskustella asioistaan pitempäänkin ennen kuin lopullinen eropäätös tehdään. Jos olet jättäjäosapuoli, kerro ensimmäiseksi, että sinulla on tärkeää asiaa, josta haluat keskustella siten, että teillä ei ole kiire mihinkään. Kerro suoraan, että olet päättänyt erota ja perustele päätöksesi. Perusteluissa kannattaa pysyä isoissa linjoissa eikä viedä asioita pieniin yksityiskohtiin tai luetella toisen kaikkia vikoja listana. Selkeitä suuria syitä voivat olla esimerkiksi liian erilaiset elämänarvot, asenteet ja tavoitteet. Tällöin on vaikea nähdä tulevaisuutta toisen kanssa. Jos toinen itse pyytää tarkentamaan syitä, voi käydä läpi asioita sitten tarkemminkin. Anna toiselle edelleen tilaa ja mahdollisuus kertoa myös oma näkökulmansa ja tunteensa, vaikka olisitkin jo päätöksesi tehnyt. On tärkeää, että toinen tulee kuulluksi ja voi itsekin kokea tehneensä voitavansa suhteen eteen. Hyväksy rajutkin tunnereaktiot, mutta älä lähde mukaan riitaan tai kiistelyyn. On tärkeää pysyä päätöksessä, eikä jäädä elättelemään vääriä odotuksia tai toiveita siitä, että muuttaisit päätöstäsi. Ilmoita siis päätöksestäsi vasta sitten, kun olet asiasta ihan varma, ja esimerkiksi kaikki keinot korjata suhdetta on jo kokeiltu. Sinun on oltava varma päätöksestäsi ja valmis ryhtymään sen pohjalta myös toimenpiteisiin välittömästi.
Kerro eropäätöksestäsi aina kasvokkain. Ainoa poikkeus tähän on se, jos et koe oloasi turvalliseksi toisen seurassa. Tämä merkitsee, että suhteessa on tavallisesti ollut jo henkistä tai fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa ilmassa, jolloin on parempi ottaa eropäätös puheeksi ilman fyysistä tapaamista. Vaikka sinua pelottaisi tilanteessa, on tärkeää, että et pelosta lähde perumaan päätöstäsi. Väkivallan uhka itsessään on indikaatio sille, että suhteeseen ei joka tapauksessa tule jäädä.
Lue myös käytännön oppaamme avioeron hakemiseen.