Mitä tapahtuu Follo-sovittelussa?
Tällä videolla kerromme, miten tyypillinen Follo-sovittelu etenee, sekä päivän tavoitteista.
Tällä videolla kerromme, miten tyypillinen Follo-sovittelu etenee, sekä päivän tavoitteista.
Follo-sovittelu eli asiantuntija-avusteinen tuomioistuinsovittelu on usein nopeampi ja edullisempi tapa sopia lapsen asioista erossa. Follo-sovittelussa paikalla on vanhempien lisäksi asiantuntijajäsen sekä erityisen koulutuksen saanut tuomari. Sovittelu on myöskin vapaamuotoisempaa kuin oikeudenkäynti ja siinä voidaan sopia asioista, joista tuomari ei voi oikeudenkäynnissä päättää.
Suomen Asianajajaliiton mukaan huoltoriidat maksavat käräjäoikeusvaiheessa 4000 – 10 000 euroa. Tällä videolla kerromme, mistä kulut koostuvat ja annamme vinkkejä niiden kontrolloimiseen.
Tässä videossa kerromme huoltoriidan yhteydessä tehtävästä olosuhdeselvityksestä. Moni pohtii, mitä olosuhdeselvityksessä tapahtuu ja miten siihen kuuluvaan kotikäyntiin tulisi valmistautua. Videolla annamme myös vinkkejä siihen, miten lapselle kannattaa puhua prosessista.
Valvotut ja tuetut tapaamiset ovat viimesijainen keino järjestää lapsen oikeus tavata vanhempaansa ja niitä määrätään oikeuskäytännössä silloin, kun toisen vanhemman vanhemmuuteen liittyy vakavia puutteita. Miten tuetut ja valvotut tapaamiset eroavat toisistaan ja millä perustein niitä määrätään?
Lapsen asioista sopiminen on tärkeää, sillä vanhemmat ovat yleensä lapsen parhaat asiantuntijat. Videossa kerromme, miten sovinnollinen ratkaisu voidaan saavuttaa ja mitä sovintoa tehdessä on otettava huomioon.
Millä tavalla kulut jakautuvat huoltoriidassa ja onko pääsäännöstä mahdollista poiketa?
Uudistettu isyyslaki astui voimaan 1.1.2016. Videolla käsitellään isyyslain merkittävimpiä uudistuksia, kuten isän mahdollisuutta isyyden tunnustamiseen jo ennen lapsen syntymää äitiysneuvolakäynnin yhteydessä.
Huoltoriitojen yhteydessä tehdään tavallista useammin lastensuojeluilmoituksia. Koska ilmoitus tulisi tehdä? Mitä haittaa ilmoituksen tekemisestä voi olla? Videolla annetaan neuvoja lastensuojeluilmoituksen tekemiseen tilanteessa, jossa vanhemmilla on huoltoriita vireillä.
Mistä omaisuudesta testamentilla voidaan määrätä? Mikä on lesken oikeus jatkaa asumista yhteisessä kodissa? Miten testamenttia tulisi muuttaa? Missä testamenttia tulisi säilyttää? Näihin ja muihin käytännön kysymyksiin vastataan tällä videolla. Lisäksi keskustellaan siitä, millainen on hyvä testamentti. Mikäli haluat laatia hyvän testamentin, kannattaa sinun katsoa videon vinkit!
Pääsääntönä omaisuuden jakamisena erossa on omaisuuden jakaminen puoliksi. Avioehdolla omaisuuden jakamisesta voidaan sopia muulla tavalla. Mitä aviovarallisuus sitten kattaa? Mikä on osituskirja? Entä kannattaako osituksessa hakea pesänjakajan määräämistä tuomioistuimelta? Videolla käydään läpi ositukseen liittyvää käytännön perustietoa ja annetaan vinkkejä osituksen kustannustehokkaaseen toteuttamiseen.
Mistä asioista testamentissa voidaan määrätä? Koska testamentti on tarpeen? Mikä on videotestamentti? Videolla käydään läpi niitä käytännön asioita, jotka liittyvät testamentin laatimiseen. Tulkintavaikeudet voivat johtaa testamentin riitauttamiseen. Videolla annetaan käytännön vinkkejä siihen, miten mahdollisimman selkeä testamentti voidaan laatia. Mikäli tarvitset ohjeita testamentin laatimiseen, katso videon vinkit!
Aiheettomia ja peräti perättömiä lastensuojeluilmoituksia tehdään osana huoltoriitaprosesseja. Mistä tämä johtuu ja miten tulisi reagoida tilanteessa, jossa sinusta on tehty mielestäsi aiheeton lastensuojeluilmoitus? Videossa käsitellään aiheettomia ja perättömiä lastensuojeluilmoituksia. Videossa annetaan neuvoja siitä, miten lastensuojeluviranomaisten kanssa näissä tilanteissa kannattaa asioida. Miten tuomioistuimissa sitten suhtaudutaan näihin aiheettomiin lastensuojeluilmoituksiin? Katso video ja opi lisää!
Miten teen avioerohakemuksen ja mitä siitä seuraa? Kuinka pitkä on harkinta-aika ja koska se alkaa? Mitä tapahtuu harkinta-ajan jälkeen? Mitä muita asioita avioeron yhteydessä hoidetaan? Miten yhteistä omaisuutta ja lapsia koskevat asiat hoidetaan? Videossa kerrotaan, miten avioeroprosessi käynnistetään ja miten se etenee.
Oikeudellisena terminä lapsen huoltajuus tarkoittaa päätöksenteko-oikeutta lasta koskevissa tärkeissä asioissa. Käsite ei tuomioistuimessa tarkoita sitä, että lapsen jokapäiväisistä tarpeista huolehditaan. Videossa käsitellään yhteis- ja yksinhuoltajuutta ja sitä, mitä se lapsen kannalta tarkoittaa. Millaisissa tapauksissa yhteishuoltajuus ei ole soveltuva ratkaisu? Entäpä mikä merkitys huoltajuudella on vanhemmille? Katso video ja huomioi nämä seikat kun mietit lapsen huoltajuutta koskevia oikeudellisia vaatimuksia.
Lähivanhemmuus-käsitteellä viitataan oikeudenhoidossa siihen, missä lapsi on kirjoilla. Suomessa lapsi voi olla kirjoilla vain yhdessä osoitteessa. Videossa käsitellään lähivanhemmuutta ja kerrotaan, mistä lähivanhemmuudessa on kyse ja miten sitä arvioidaan tuomioistuimessa. Toisinaan vanhemmat olettavat, että lähivanhemmuus oikeuttaisi asioihin, joihin se ei tosiasiallisesti oikeuta. Katso video ja opi mitä asioita nämä ovat!
Elatusapu lasketaan oikeusministeriön ohjeistuksen mukaisesti. Miten lapsen elatuksen tarve määritellään ja mitä kuluja laskennassa huomioidaan? Videossa käsitellään sitä, mitä elatusapu kattaa ja mitä se ei kata. Lisäksi käsitellään sitä, mitä vanhempien menoja huomioidaan arvioitaessa vanhempien elatuskykyä. Videossa vastataan myös kysymykseen siitä, voiko elatusapua muuttaa?