Toimistomme psykologipalveluita ovat oikeuspsykologiset asiantuntijapalvelut ja psykologin konsultaatio.
Oikeuspsykologiset asiantuntijapalvelut
Oikeuspsykologiset asiantuntijapalvelumme käsittävät lausunnon kirjoittamisen, psykologisen tutkimustiedon välittämisen osaksi oikeudellista kirjelmöintiä, vastapuolen asiantuntijatodistuksen kriittisen tarkastelun, sovintoneuvottelussa avustamisen sekä asianosaisen tai todistajan oikeuspsykologisen valmistelun oikeudenkäyntiin tai välimiesmenettelyyn.
Toimistollamme on yli 20 vuoden kokemus oikeuspsykologisesta asiantuntijatoiminnasta. Olemme avustaneet juristeja muun muassa seuraavissa tapauksissa: työoikeusrikos, seksuaalirikos, henkirikos, pahoinpitelyrikos, laiton uhkaus, vainoamisrikos, kuolemantuottamus, vahingonkorvausasia, törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja vesiliikennejuopumus sekä lapsen huoltoa, asumista ja tapaamisoikeutta koskevat riidat.
Suomen Psykologiliitto on laatinut yksityiskohtaiset ohjeet psykologien oikeudessa todistamisesta ja psyykkisen vahingon arvioimisesta ja toimimme näiden ohjeiden mukaisesti. Todistajana toimivan oikeuspsykologin työn ammattieettisiä kulmakiviä ovat ammatillinen riippumattomuus eli puolueettomuus, salassapitovelvollisuus sekä yksilön perusoikeuksien, arvokkuuden ja arvon edistäminen. Oikeuspsykologin asiantuntijatyö ja lausunto antavat tuomioistuimelle tieteeseen perustuvaa tietoa ihmisen käyttäytymisestä. Toimistomme oikeuspsykologinen työ täyttää yleiset oikeudessa esiintyvän asiantuntijuuden kriteerit.
Psyykkisen haitan arviointi on yksi tavallisimmista syistä pyytää psykologin lausuntoa oikeusprosessia varten. Tällöin tarvitaan aina myös lääkärin arvio. Ohjeita psyykkisen haitan arviointiin löydät Psykologiliiton sivulta.
Toimistossamme on myös käytössä PsyJuridicassa kehitetty menetelmä oikeuteen kuultaviksi menevien henkilöiden psykologiseen valmistelemiseen.
Oikeuspsykologiset asiantuntijapalvelut ovat pääsääntöisesti käytettävissä PsyJuridican asiakkaille. Sen sijaan oikeuspsykologisia asiantuntijalausuntoja on tarjottavissa, mutta silloin on edellytyksenä se, että kummankaan osapuolen oikeudellinen avustaja ei ole PsyJuridicalta. Oikeuspsykologisten asiantuntijapalveluiden kuten lausuntojen ja asiantuntijatodistamisen valmistelu vie aikaa, joten oikeuspsykologiin on hyvä olla yhteydessä hyvissä ajoin ennen oikeudenkäyntiä (mielellään 1 kk ennen oikeudenkäyntiä).