Lauantai 12.11.2016 klo 13:37 – Helinä Häkkänen-Nyholm
Sunnuntaina 13.11.2016 vietetään Suomessa jälleen isänpäivää. Avioerojen yleistyessä yhä useampi lapsi viettää isänpäivää yksin isänsä kanssa ilman äitiään. Lasten tapaamissopimuksiin ja -päätöksiin kirjataan tyypillisesti lapsille oikeus tavata isäänsä isänpäivänä. Aina tämä ei sopimuksen tai tuomioistuimen päätöksen olemassaolosta huolimatta onnistu, koska lapsen toinen vanhempi on myötävaikuttanut siihen, ettei lapsi tapaa isäänsä, vaikka isän ja lapsen kiintymyssuhde ennen vanhempien avioeroa ja huoltoriitaa olisi ollut turvallinen ja hyvä.
Huoltoriitojen ja lapsen vanhemmasta vieraannuttamisen yleistyessä yhä useampi isä viettää isänpäivää yksin, ilman lastaan. On isiä, joiden elämässä tämä käytäntö on jatkunut vuosien ja joskus vuosikymmentenkin ajan. Moni heistä ei voi hyvin. Monelle heistä isänpäivä on vuoden mustin ja synkin päivä. He puskevat läpi isänpäivän häpeän, masennuksen ja ahdistuksen saattelemina. Heille isänpäivällä on joka vuosi lisätraumatisoiva vaikutus. Tällaiset isät saatetaan kuitenkin vertaistukiryhmien aktiivisen yhteiskunnallisen toiminnan johdosta nähdä toimivampina kuin he ovatkaan. Me emme näe niitä kokemuksia ja tilanteita, joita nämä isät kohtaavat isänpäivänä, yksin. Ilman itse tehtyjä isänpäiväkortteja, lahjatohveleita tai –kirjoja, kakkua tai kiitosta siitä, että sinä annoit minulle elämän.
Vuosittain tuntematon joukko suomalaisia isiä menettää huoltoriidan yhteydessä kiintymyssuhteensa ja vuorovaikutuksensa lapseensa. Vuonna 2013 julkaistussa tutkimuksessamme tutkimme lapsen vieraannuttamisen terveydellisiä vaikutuksia lapsestaan vieraannutettuihin äiteihin ja isiin. Tätä kirjoitusta varten tein muutaman erillisen analyysin niistä vaikutuksista, joita lapsen vieraannuttamisella on nimenomaan isiin. Tutkimukseemme osallistuneet isät, joita oli 54, olivat 31-67-vuotiaita. Heistä 40:llä oli lapsen yhteishuoltajuus toisen vanhemman kanssa ja 32 tapasi lastaan vähintään kerran kahdessa viikossa. Isistä kuusi tapasi lastaan korkeintaan kerran kuukaudessa ja 16 isää ei ollut tavannut lastaan yli kolmeen kuukauteen. Pisin aika erossa lapsesta oli lähes 11 vuotta. Aineistossa oli kahdeksan sellaista isää, jotka eivät olleet tavanneet lastaan yli kahteen vuoteen.
Traumaperäisen stressihäiriön oireita kartoittavan Impact of Event (IES) -kyselyn vastaukset osoittivat, että 32 isällä IES:n summapistemäärä viittasi erittäin vakavaksi luokiteltavaan traumaperäiseen stressihäiriöön ja näiden lisäksi viidellä isällä pistemäärä ylitti traumaperäisen stressihäiriön raja-arvon. Traumaperäisen stressihäiriön esiintyvyys oli tässä joukossa suurempi kuin mitä sen on todettu ulkomaisissa tutkimuksissa olevan lapsensa kuoleman kautta menettäneillä vanhemmilla. Isistä 30 oli saanut tilanteensa johdosta ammattiapua, 26 oli ollut sairauslomalla, 26:lla oli ollut univaikeuksia, 22 oli käyttänyt lisääntyvissä määrin alkoholia, 18 oli hakenut vertaistukea, 15 oli ajatellut tai suunnitellut itsemurhaa, 14 oli käyttänyt masennuslääkkeitä ja neljä oli yrittänyt asian johdosta itsemurhaa. Mitä pitempi aika lapsen tapaamisesta oli kulunut, sitä todennäköisemmin isällä oli näitä tilanteesta aiheutuneita kielteisiä seurauksia. Niistä 16 isästä, jotka eivät olleet tavanneet lastaan yli kolmeen kuukauteen, 13 kärsi traumaperäisestä stressihäiriöstä IES:llä mitattuna.
Edellä kuvatun aineiston ja siitä tehtyjen tilastollisten analyysien osalta voidaan todeta, että kiintymyssuhteen katkeaminen omaan lapseen vastentahtoisesti asettaa merkittävän haasteen suomalaisen isän psyykkiselle hyvinvoinnille ja terveydelle. Surun ja menetyksen näkökulmasta nämä isät kokevat kahtalaisen menetyksen. Vieraannutettu lapsi ei ole isän elämässä fyysisesti läsnä, mutta on väistämättä hänen mielessään. Kahtalaisen menetyksen johdosta komplisoitunut suru aiheuttaa näiden isien mielessä suruprosessin jäätymisen. Lapsen menetys niille isille, jotka eivät ole vuosiin nähneet lastansa, on rinnastettavissa lapsen katoamiseen onnettomuuden tai selvittämättömän rikoksen kautta. Näissä tapauksessa isien jaksamista kannattelee toisaalta toivo paremmasta huomisesta, mutta jaksamista heikentää merkitsevästi tilanteeseen liittyvä keinottomuus, epävarmuus ja epätoivo. Aineistomme isistä 29 oli kääntynyt asiassaan viranomaisten puoleen, mutta ei kokenut siitä olleen lainkaan hyötyä, ja 12 oli turvautunut viranomaisiin ja kokenut siitä olleen hyötyä.
Huomenna isänpäivänä liian moni lapsensa huoltoriidassa vuosiksi menettänyt isä joutuu pohtimaan sitä, onko hänen lapsensa ylipäänsä elossa. Mikähän lapsesta on tullut kun hän on kasvanut isoksi? Toteuttikohan lapsi varhaisen haaveensa palomiehen, lääkärin, poliisin tai lakimiehen urasta? Onko hän naimisissa? Ja ennen kaikkea onko hän onnellinen? Vuosien kuluessa joskus eteen tulee myös ajatus siitä, onko minusta kenties tullut lapsen aikuistuttua isoisä? Näiden sydäntä repivää tuskaa tuottavien ajatusten ja loputtomien kysymysten jälkeenkään lapsestaan vieraannutettu isä ei lakkaa toivomasta, että lapsi soittaisi tai ilmestyisi kotioven taakse. Vaikka isänpäivänä.
9 kommenttia. Leave new
Näinhän tämä erittäin surullinen ns.hyvinvointi valtiossamme aina vain jatkuuuuuu…
Olisi joskus kiva lukea myös niistä vanhemmista, jotka taistelevat lastensa puolesta, että etävanhempi tapaisi lapsiaan. Omalla kohdallani taistelu on jatkunut yli vuoden, eikä toinen vanhempi käytännössä juuri lapsiaan tapaa. Silloin tällöin pari tuntia ja sitten saattaa mennä viikkoja seuraavaan kertaan. Yhteishuotajuus sovittu ja vanhempi saa tavata lapsiaan sopimuksen mukaan. Sopimusta ei toinen halua noudattaa. Tuntuu pahalta vastata lapselle “en tiedä milloin näet isää”, kun lapsi kysyy seuraavaa kertaa. Ei se ole aina äiti, joka etäännyttää lapset isästä; kyllä isät, niin kuin äiditkin, osaa ihan itse vieraannuttaa itsensä lastensa elämästä. Pitäisi tehdä lisäys lakiin, että mikäli rikkoo tapaamissopimusta voidaan siitä määrätä sanktio/sakko; esim. rahallinen korvaus toiselle osapuolelle, mikäli ei hoida tapaamisiaan lasten kanssa sovitusti. Raha tuppaa olemaan ihmisille sellainen porkkana, joka pistää ajattelemaan.
Isän päivä. Kävelen taas yksin pihalla. Mietin isien asemaa. Koitan etsiä hyviä sanoja, niitä ei ole.
Pääni valtaa lastensuojelijan “lohduttavat” sanat: Sinun tulee kärsiä vielä 14 vuotta, jotta lapsesi ovat täysi-ikäisiä. Tässäkö oli kaikki ammattitaito? Antaa täydellinen hyväksyntä vieraannuttamiselle.
Kertoessani psykologille kohtaamastani väkivallasta ja huolestani kuinka lapset oikeasti voi. Sain vastauksen: Kuvitteletko sinä kaiken.
Onneksi olen löytänyt ihmisiä jotka auttavat ja ymmärtävät tämän asian. Siltikin tuntuu äärimmäisen pahalta että toiminta voi jatkua, jopa viranomaisten tukemana.
Mitä teen huomenna. Nostan lipun salkoon ja toistan viime vuotiset sanat kyynel silmin
” Näen kyyneleeni tiehen jäätyneen. Katson kauas horisonttiin. Näen myrskyn nousevan sitä ymmärrä en. Kiitos sinulle psykoterapeutitini, että kerroit mikä tuo myrsky on! Olemmeko todellakin voimattomia myrskyn edessä? Jäämmekö me aina sen alle vaikka kuinka taistelisimme?
Kiitos isien ja eritoten vieraannutettujen isien muistamisesta tänä isänpäivänä.
Nimimerkki äiti: Eroperheillä on monenlaisia raskaita ongelmia. Isänpäivänä olisi minusta suotavaa keskittyä isien ongelmiin.
Nimimerkki Rasmus: Älä tuudittaudu ajatukseen, että lastesi täytettyä 18-vuotta, asiat järjestyvät. Päinvastoin lastesi tilanne saattaa ajan myötä mennä vain huonompaan suuntaan. Vieraannuttamisen terveysvaikutukset voivat ilmetä viipeellä. Kuulin itse vastikään 20-vuotiaasta vieraannutetusta lapsestani, että oli ollut viime talvena niin masentunut, että oli ollut päivittäin hereillä vain neljä tuntia. (Äitinsä katkaisi lapseni suhteen minuun noin kymmenen vuotta sitten.) Kerro tämä “lastensuojelijallesi”, jotta toimisi nyt eikä jättäisi lapsiasi ilman apua.
Nimimerkki Ilmari: sehän tässä juuri onkin isän ongelma, kun isä ei halua lapsiaan tavata ja siihen toivoisin isän saavan jostain apua tai muuta “herätystä”. Lapset ja heidän isänsä viettävät isänpäivää ilman toisiaan ja se on äärimmäisen surullista. Ehkä kannan sitten liikaa huolta lasten ja isän välisestä suhteesta, kun toivoisin heidän tapaavan toisiaan säännöllisesti.
Onneksi alkaa isänpäivä olemaan ohi. Kuudes vuosi ilman lapsia, ei korttia tms. Itku on päivittäin lähempänä kuin kukaan tietääkään. Elän, teen töitä, nauran, syön, nukun mutta ne kaksi elämäni tähteä puuttuu, en voi elää täysillä.
Lämmin kiitos teille kaikille kommenteistanne ja kokemustenne jakamisesta. Nimimerkille “äiti” haluaisin sanoa että palaamme tuohon aiheeseen tuonnempana. Kuvailemasi tapaukset eivät työkentässämme paljoa näy, mutta arvostan ajatuksiasi ja keskustelen niistä juristiemme kanssa. Ihanaa loppuvuotta teille kaikille toivottaen, Helinä
Minä taasen haluaisin keskustelua siitä, mitä jos se vieraannutettu vanhempi onkin äiti?
Siskoni on keskellä riipivää eroa jossa isä on saanut perheen tyttären käännytettyä äitiään ja koko äidin puolen sukua vastaan. Tytär kieltäytyy oikeuden vahvistamista tapaamisista äitinsä kanssa, ja isä ei millään tavoin yritä edes auttaa äidin ja tyttären välien korjaamista.
Kolmansia osapuolia ei erossa ole, vaan sisareni päätti erosta useamman vuoden tyhjän avioliiton jälkeen. Jopa isä on ollut asiasta samaa mieltä että avioliitolle ei ole jatkumoa.
Sisareni voi todella huonosti kun ei saa tavata lastaan eikä saa muutenkaan mistään mitään tietoa kuinka tytär oikeasti voi.
Näitä tapauksia on liian paljon. Vaihtelevaa käytäntöä ja linjausta on kaikissa viranomaistahoissa eri puolilla suomea. Kaikki keinot on käytetty ja toiminta jatkuu entistä vaikeampana.
Niin kauan kunnes vieraannuttaminen tunnustetaan ja sanktioidaan, asialle voidaan tehdä jotakin.
Kyllä isänpäivä ilman viestiä tai korttia oli jälleen kova pala tänäkin vuonna. Mutta miltä tuntuu joulunvietto, puhumattakaan kaikista muista lomista ilman lapsia.
Jatkuva toivo, odotus pettymys ja suru on tuhonnut minua paljon.
Herätessä joka ainut aamu, nukkumaan laittaessa viimeisenä lapset ovat mielessä.
Puhumattakaan muista sukulaisista joiden yhteydet lapsiin ovat katkaistu kokonaan. Toiminta on todella julmaa, eikä kukaan voi asialle yhtään mitään.
Tällaisesta stressireaktiosta ei ollutkaan tietoa. Se varmaan selittääkin tuntemuksia, olotiloja ja miksi on vaikea uskoa ja luottaa mihinkään hyvään. Täytyy ottaa siitä selvää..