OTM Saara Malinen
Koronarokotuksiin liittyvän keskustelun viimeaikaisena kuumana perunana on ollut alaikäisten lasten ja nuorten koronarokotukset. Osalle vanhemmista on tullut yllätyksenä, että heidän näkemyksellään ei ole merkitystä oman lapsen rokottamisessa. Mistä on kyse?
Huoltajan asemaan kuuluu, että lapsen huoltajat yhdessä päättävät lapsen huoltoon kuuluvista tehtävistä ja tekevät päätökset yhdessä. Mikäli huoltajuus on yksin määrätty toiselle vanhemmalle, hän tekee päätökset yksin. Vaihtoehtona on myös se, että yhteishuoltajuutta rajoitetaan työnjakomääräyksellä siten, että toinen vanhempi saa yksin päättää joistain huollon eri osa-alueisiin kuuluvista tehtävistä. Yksi tällainen keskeinen huoltajuuteen liittyvä tehtävä liittyy lapsen terveydenhoidollisten kysymysten päättämiseen eli huoltajat tai huoltaja päättää lapsen terveyteen liittyvistä kysymyksistä, joihin lapsen rokottaminen muun muassa kuuluu.
Lapsen terveydenhoitoon liittyvissä kysymyksissä on kuitenkin huomioitava, että potilaan asemasta ja oikeuksista annetun lain mukaan alaikäisen potilaan mielipide on selvitettävä silloin, kun se katsotaan mahdolliseksi ottaen huomioon hänen ikänsä ja kehitystasonsa. Laki ei aseta mitään ikärajaa sille, minkä ikäisen lapsen mielipide on selvitettävä. Mikäli alaikäinen ikänsä ja kehitystasonsa perusteella katsotaan kykeneväksi päättämään omasta hoidostaan, on hoito toteutettava hänen kanssaan yhteistyötä tehden. Mikäli alaikäinen katsottaisiin kykenemättömäksi päättämään omasta hoidostaan, silloin päätökset hoidosta on tehtävä huoltajien tai huoltajan (tai muun lapsen laillisen edustajan) kanssa.
Lapsella on siten itsemääräämisoikeus alaikäisyydestäkin huolimatta. Käytännössä tämä tarkoittaa koronarokotusten osalta sitä, että terveydenhuollon ammattilaisten tulee arvioida yksittäistapauksissa alaikäisen ikään ja kehitystasoon peilaten, kykeneekö hän itse päättämään rokotuksesta vai tarvitaanko rokotuksen antamiseen huoltajien tai yksinhuoltajan suostumus, mikäli lapsi ei ole riittävän kypsä tekemään päätöstä itse. Riippuen lapsesta, tulkinnat voivat vaihdella tapauskohtaisesti. Samalla on hyvä huomioida, että lapsen ei ole pakko tehdä päätöstä itse, vaikka olisi siihen kykenevä, vaan lapsen toiveesta myös huoltajat voivat osallistua päätöksentekoon yhdessä alaikäisen kanssa.