Terapeuttinen vertaisryhmä vieraannuttamista kokeneille vanhemmille (Parental alienation) vanhempi-lapsi suhteessa, joilla on olemassa kontakti lapseen
Mikä?
PsyJuridica Oy järjestää kymmenen käyntikertaa sisältävän, ammattilaisen vetämän, terapeuttisen vertaisryhmän vieraannuttamista kokeneille vanhemmille (parental alienation).
Miksi?
Maailmalla on tunnistettu vahingollinen, perhedynaaminen ilmiö sekä ehjissä parisuhteissa että erityisesti erotilanteiden ja huoltoriitojen yhteydessä, jossa vieraannuttajavanhempi kontrollin ja manipuloinnin avulla pyrkii vaikeuttamaan tai kokonaan katkaisemaan lapsen suhteen kohdevanhempaansa. Vieraannuttamista voidaan pitää yhtenä perhe- ja lähisuhdeväkivallan muotona.
Ryhmäohjelman päätavoitteita ovat:
- Ryhmä tarjoaa ryhmäläisille turvallisen ja luottamuksellisen ympäristön käsitellä omakohtaista vieraannuttamiskokemusta omasta lapsestaan vetäjän ja muiden ryhmäläisten avulla
- Ryhmäläinen saa asianmukaista tietoa vieraannuttamisilmiöstä, joka auttaa häntä ymmärtämään omaa itseään, ihmissuhteitaan, vanhemmuuttaan ja elämäänsä
- Vastuullisen vanhemmuuden tukeminen ja vahvistaminen (psykologinen ja käytännöllinen)
- Vanhemman ja lapsen välisen kiintymyssuhteen vahvistaminen
- Neuvojen ja ohjeiden saaminen lapsen tunnesuhteen vahvistamiseksi
- Vanhemman tunnetyöskentelyn vahvistaminen
- Vanhemman mentalisaatiokyvyn vahvistaminen
Ryhmäohjelma koostuu alkuhaastattelusta sekä kymmenestä viikoittaisesta, kaksi tuntia kerrallaan kestävästä ryhmätapaamisesta. Ryhmätapaamiset ovat teemoitettuja. Teemat käsittelevät mm. vieraannuttamiskokemuksia, vanhempi-lapsisuhteen jälleenrakentamisen keinoja, tunnetyöskentelyä sekä vanhemmuuden tukemista.
Kenelle?
Vieraannuttamista kokeneille vanhemmille, jotka haluavat käsitellä vieraannuttamiskokemustaan ja vanhemmuuttaan muiden vanhempien kanssa, joilla on samankaltaisia kokemuksia. Isille ja äideille järjestetään omat ryhmät. Ryhmään sitoutuminen osallistujille on välttämätöntä.
Missä ja milloin?
Ryhmä kokoontuu Helsingissä, PsyJuridica Oy:n ryhmätilassa. Osoite: Lönnrotinkatu 22 A 2. Ryhmä järjestetään keväisin ja syksyisin. Ryhmä on suljettu eikä ryhmän käynnistymisen jälkeen siihen oteta uusia jäseniä.
Miten mukaan ryhmään?
Ryhmästä kiinnostuneet voivat olla yhteydessä puhelimitse erityisasiantuntija Antti Ryynäseen, puh. 044 235 47 30. Puhelimessa varataan haastatteluaika PsyJuridican toimistolle. Haastattelun aikana annetaan tietoa ryhmästä, pohditaan yhdessä asiakkaan valmiuksia osallistua ryhmään ja keskustellaan asiakkaan elämäntilanteesta sekä ajatuksista ja toiveista ryhmään liittyen.
PsyJuridican terapeuttisten ryhmien yleiset pelisäännöt
- Ryhmä on luottamuksellinen ja suljettu. Ryhmän aloittamisen jälkeen ryhmään ei voi osallistua uusia jäseniä
- Ryhmään otetaan rajallinen määrä osallistujia, jotta ryhmässä on tilaa keskusteluille
- Ryhmätoiminta ei sovellu akuutissa kriisissä olevalle henkilölle
- Ryhmätoiminta on suunnattu ainoastaan vanhemmille
- Ryhmään osallistuminen edellyttää kokoaikaista läsnäoloa
- Ryhmää ohjaa koulutettu ammattihenkilö