Kun yhteiselämä on kestänyt useita vuosia, on omaisuutta, kuten asunto, auto tai muu irtain ostettu usein yhteisesti joko puoliksi tai muulla omistusosuudella. Jos puolisot eroavat siten, etteivät ole menneet yhdessäoloaikana naimisiin, ei voida suorittaa omaisuuden ositusta, vaan tällöin tulee kyseeseen omaisuuden erottelu. Lakia avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta sovelletaan tilanteissa, joissa osapuolet ovat joko asuneet yhdessä 5 vuotta tai kun heillä on yhteinen lapsi.
Jos edellä kerrottu ehto täyttyy, voidaan omaisuuden erottelu tehdä joko keskinäisellä sopimuksella tai hakemalla pesänjakaja käräjäoikeudelta. Mikäli yhteistä lasta ei ole ja yhteiselämä on kestänyt vähemmän kuin 5 vuotta, ei lakia voida soveltaa suoraan, vaan yhteinen omaisuus jaetaan samoin kuin omaisuuden osalta toimittaisiin kaikkia yhteisomistussuhteita koskevissa tilanteissa.
Oli kyseessä kumpi tahansa tilanne, voivat molemmat osapuolista vaatia, että yhteisesti omistettu asunto myydään, jos sovinnollista ratkaisua ei keskinäisellä kaupalla tai muutoin ole mahdollista saavuttaa. Jos toinen osapuolista on joutunut muuttamaan kodista pois, saattaa hänellä olla oikeus saada korvausta siitä, että entinen kumppani on saanut jäädä asumaan asuntoon.
Jos lakia avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta sovelletaan, tarkoittaa se myös sitä, että avoerossa on mahdollista vaatia hyvitystä yhteistalouden hyväksi annetusta panoksesta. Käytännössä tällä tarkoitetaan vähäistä suurempia rahallisia tai oman työpanoksen kautta annettavia suoritteita avoliiton aikana, joilla toisen osapuolen omaisuus kasvaa. Sen selvittämiseksi, onko yhteiselämän aikana annettu tällaisia juridisesti merkittäviä panoksia, kehotamme kääntymään juristin puoleen.