Psykologinen manipulointi on toimintaa, jonka avulla pyritään aktiivisesti vaikuttamaan toisten toimintaan ja ajatuksiin. Manipuloinnin kohteeksi joutuneesta tuntuu siltä, että hän joutuu tekemään jotain vastoin tahtoaan tai omia etujaan toisen ihmisen hyväksi. Jokainen meistä pyrkii vuorovaikutuksessa vaikuttamaan toisiin ihmisiin. Tasavertaisessa vuorovaikutuksessa pyritään kuitenkin aidosti ymmärtämään kaikkien osapuolten näkökulmia, ja ihmissuhteet ovat vastavuoroisia. Tasaveroisessa vuorovaikutuksessa pyritään kompromisseihin, mutta manipuloinnissa tavoitteena on ajaa puhtaasti omaa etua erilaisin tekniikoin, joilla toinen ihminen saadaan taivutettua manipuloijan tahtoon.
Manipuloinnissa pyritään käyttämään hyväksi erityisesti toisen osapuolen tunnereaktioita asioihin. Tehokasta on esimerkiksi se, että kohteessa pyritään herättämään syyllisyyden tai pelon tunteita. Usein myös pyritään luomaan kiireen tai hädän tunne: jokin asia olisi ratkaistava heti, jotta haitalliset seuraukset tms. halutaan välttää. Negatiivisten tunteiden lisäksi voidaan manipuloida positiivisten tunteiden kautta: toista kehutaan ja esitetään ystävää, mutta taustalla ei ole aito myönteisyys, vaan toisen avusta, taidoista, rahoista tai muista resursseista pyritään tällä tavalla saamaan vastaavaa hyötyä itselle. Kun suostut johonkin vain siksi, että toiselle osapuolelle ei tulisi paha mieli tai tämä ei reagoisi kostamalla tms., niin voit olla joutunut manipuloinnin kohteeksi.
Monet huijauksen ja hyväksikäytön kohteeksi joutuneet ihmiset ovat kokeneet manipuloiduksi tulon. Itselle epäedullisiin sopimuksiin tai järjestelyihin ajautumisen saattaakin huomata vasta jälkikäteen. Kun asioista riidellään oikeusteitse, on tärkeää tiedostaa, että vastapuoli voi pyrkiä erilaisin manipuloivin tavoin saamaan osapuolet vakuuttumaan oman näkökulmansa oikeellisuudesta. Vuorovaikutuksessa ”hereillä oleminen” ja manipuloinnin merkkien tunnistaminen onkin tärkeää. On hyvä huomata itsessä heräävät tunteet ja pysähtyä: asioihin ei tarvitse reagoida heti eikä tunteella. Tilanne kannattaa rauhoittaa mielessä ja antaa tunteiden tulla puretuksi ennen kuin antaa vastauksensa asioihin. Hyvät asianajajat pyrkivätkin auttamaan asiakasta tässä prosessissa, ja siinä voi olla joskus apuna psykologikin kuten PsyJuridicassa.
Tutustumisen arvoisia oppaita manipuloiduksi tulon välttämiseen ovat mm. ”Manipulointitekniikat: Niiden tunnistaminen ja torjuminen” (Edmüller & Wilhelm, 1999) sekä uunituore suomalaisten psykologien kirjoittama teos ”Tunnista manipulointi ja löydä omat rajasi” (Lyytinen & Pihlaja, 2024).